T’expliquem com ha viscut Andornet els 30 anys d’història de la World Wide Web

Web Andornet 1998

Avui, 12 de març de 2019, es compleixen 30 anys del naixement de la World Wide Web (www.). Per commemorar aquesta efemèride, el seu creador, l’enginyer britànic Tim Berners-Lee, ha publicat una carta oberta en la pàgina World Wide Web Foundation en què reflexiona sobre com la web ha transformat el nostre món i sobre quins són els reptes i perills que s’hauran d’afrontar en els pròxims anys. Sens dubte, l’objectiu no haurà de ser altre que mantenir, tal com va concebre Berners ara fa 30 anys, “un il·lusionant espai, lliure i obert, on tota la humanitat pugui compartir idees i coneixement”.

Com hem viscut els 30 anys d’història de la World Wide Web?

Coincidint amb aquesta celebració, que no s’ha de confondre amb el naixement d’Internet -al setembre se celebrarà el seu cinquantè aniversari-, des d’Andornet volem retre el nostre particular homenatge a la World Wide Web i creiem que no hi ha millor forma de fer-ho que explicant-vos el paper que hem jugat com a primers proveïdors d’Internet a Andorra.

Andornet, empresa pionera a Andorra com a proveïdora d’Internet

El desembre de 1995, just 6 anys després de la creació de la World Wide Web, es constituïa la xarxa d’Internet a Andorra. D’aquesta manera, el gener de 1996, Andornet es converteix en el primer proveïdor d’Internet al Principat i en una de les primeres empreses del país amb pàgina web.

Per establir les connexions, Andornet comptava amb una capçalera de mòdems de connexió analògica que es connectaven a un Bulletin Board System o BBS.  Aquest software, popularitzat als Estats Units a la dècada dels 80′ 90′, permetia als usuaris connectar-se a una xarxa, a través d’una línia telefònica i a una velocitat de 9.600 o 14.400 bps, i navegar per l’entorn -utilitzant Netscape Navigator– per veure i consultar diverses informacions.
Pàgina web Andornet: 1998

Es creen els telèfons 146 i 155 per connectar-se a Internet

Uns anys més tard, amb la creació dels telèfons 146 (Andorra Telecom) i 155 (Andornet), el sistema de connexió s’agilitzaria substancialment, fins al punt d’acabar eliminant el servei de connexió per capçalera de mòdems. A partir d’aquest moment, l’únic que havia de fer l’usuari era trucar a un d’aquests dos telèfons, iniciar sessió i accedir a la xarxa, a través de trucada via mòdem. Ara, això sí, a més alta velocitat.

15.000 ptes. per una connexió estàndard anual i 12.500 ptes. per l’alta d’un domini .ad

Si ja resulta sorprenent l’evolució d’Internet en els últims 15 anys, encara més increïble sembla l’evolució dels preus i les tarifes de serveis. Així, ara fa 25 anys, una acció tan bàsica com donar d’alta un domini .ad suposava un cost de 12.500 ptes., mentre que la contractació d’una connexió estàndard tenia un preu anual de 15.000 ptes. Pel que fa a la creació de pàgines, el preu per al desenvolupament d’una web a 4 idiomes oscil·lava entre les 50.000 i les 110.000 ptes.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari